کنترل خشم

به نظر من دردناک ترین لحظه در زندگی هر کسی این است که کسی را که خیلی دوستش داری بیازاری. وقتی از افرادی که خشمگین شده اند و کارهای غیرقابل جبران ناپذیری حتی قتل را مرتکب شده اند سئوال کنی جواب می دهند که
اصلاً نمی دونم چه اتفاقی افتاد، همه چیز در عرض چند ثانیه روی داد.
خیلی از من سئوال می کنند که
من خیلی زود عصبانی می شوم و سر مادرم داد می زنم؛ بعد هم زود پشیمان می شوم ولی بعد از مدتی دوباره و دوباره تکرار می شود. چکار کنم؟
همسرم همیشه من را عصبانی می کند و وقتی که او حرف می زند نمی توانم جلو عصبانیت خودم را بگیرم.
تا همسرم حرف می زنه سریع عصبانی میشم، سرش داد میزنم با هر حرفش عصبانی تر میشم و دندونامو فشار می دم. خیلی داد میزنم. همسرم خیلی از کار م ناراحت می شه. بعدش هم من پشیمون میشم. عصبانیت خیلی بده خیلی…
آیا خشم خوب است یا بد؟
خشم دقیقاً مثل خوشحالی و یا ناراحتی یک احساس است. وجود خشم در وجود ما کاملاً طبیعی است و اصلاً نشانه مشکل نیست. مشکل زمانی است که این احساس تبدیل به رفتاری به نام عصبانیت و یا پرخاشگری می شود.
خشم و اعتماد به نفس
اگر مقالات سایت ما را بررسی کنید می بینید که در خیلی از مقالات اعتماد به نفس را داشتن حال خوب تعریف کردیم.
خشم و عصبانیت از مواردی است که به شدت اعتماد به نفس ما ( حال خوب ) ما را خراب می کند. فردی که خشمگین است از چند جنبه آسیب می بیند از جمله:
افراد دوست ندارند که وقت خود را با او بگذرانند و فرد به واسطه عصبانیت ارتباطاتش را از دست می دهد.
خودش به خاطر بروز عصبانیت تا ساعتها و یا شاید روزها هم حالش خوش نباشد.
اوقاتش تلخ شده، انگیزه اش پایین آمده و در نتیجه بازدهی و کارآیی اش به شدت پایین می آید.
احتمال ابتلا به انواع و اقسام بیماریهای مختلف قلبی عروقی و سکته قلبی را دارد.
کنترل خشم یک مهارت است و لازم است که افراد یاد بگیرند که چگونه خشم و پرخاشگری خودشان را کنترل کنند.
عصبانی ترین کشور جهان
چند ماه پیش مقالات زیادی منتشر شد که موسسه گالوپ طبق گزارش سالانه خود مردم ایران را به عنوان عصبانی ترین کشور جهان معرفی کرده است.
من محقق در این زمینه نیستم ولی این باید هشداری برای همه ما باشد و مدتی پیش یکی از دوستان در کامنت خودش در سایت ما این را قید کرد که وزیر بهداشت که گفت نزاع در کشور دومین عامل مرگ و میر اوژانسی قرار گرفته است و این اتفاقی بسیار ناراحت کننده است که شخصی به خاطر عدم کنترل عصبانیت خود، همشهری و هموطن خودش را به قتل برساند.
در این مقاله با به کارگیری یک سری تکنیکهای کاربردی کنترل خشم قادر خواهید بود که خشم خودتان را به خوبی مدیریت و کنترل کنید.
عواقب کنترل نکردن خشم
اگر قادر نباشیم که احساس خشم خودمان را کنترل کنیم. دیگران به راحتی کنترل ما را در دست می گیرند و می توانند خشمگینمان کنند و گاهاً این کار را به خاطر لذت خودشان و یا به قصد اذیت کردن ما انجام می دهند.
یادم می آید زمان بچگی هایم که در روستا زندگی می کردم مردی در روستای ما بود که به صوت زدن حساس بود و موقعی که افراد با دهانشان صوت می زدند شدیداً خشمگین می شد و هر وقت که دسته ای از جوانان از روی شیطنت می خواستند او را عصبانی کنند پشت جایی یا دیواری قائم می شدند و به صورت ممتد صوت می زدند. شخص مذکور شدیداً عصبانی می شد و خیلی مواقع کار به دعوا و جدال کشیده می شد.
- اگر خشم خود را کنترل نکنیم یک روزی را که به خوبی شروع شده است می تواند به کام ما تماماً تلخ شود.
- اگر خشم خود را کنترل نکنیم، عزیزان ما ( همسر، پدر، مادر، خواهر و … ) از ما رنجیده خاطر خواهند شد و خودتان هم می دانید که معذرت خواهی فایده چندانی ندارد مخصوصاً اگر این کار تکرار شود.
وای به روزی که عصبانیت تبدیل به عادت شود آن وقت خیلی آسیب پذیر خواهیم بود، دوستی برای خود باقی نگذاشته ایم و احتمال مبتلا شدن به بیماریهای مختلف در ما وجود دارد.
پس باید نهایت تلاشمان را بکنیم و خودمان را ملزم کنیم که این رفتار مخرب را کنترل کنیم قبل از اینکه تبدیل به عادت شود.
راههای کنترل عصبانیت ناگهانی
همه ما می دانیم که خشم به صورت کاملاً ناگهانی بروز می کند
اگر گهگاهی در زندگی عصبانی می شویم یک چیز عادی است. اما حتماً این اصل مهم را به یاد داشته باشیم که عصبانیت زیاد برای سلامتی مضر است و می تواند زمینه را برای بیماریهای فشار خون و قند خون را فراهم کند
حفظ خونسردی هنگام عصبانیت یک هنر است.
تلاش کنیم که هنگام بروز عصبانیت خونسرد باشیم و به این فکر کنیم که اگر عصبانی شوم زیانهای زیادی را باید به واسطه آن متحمل شوم.
احتمالاً بعضی از دوستانی که این مقاله را مطالعه می کنند بگویند که عصبانی شدن در زندگی امروزی غیرممکن است و با وجود وظایف سنگین، فشار کاری زیاد و موقعیت دشوار مگر می شد عصبانی نشد؟ ما می گوییم امکان دارد. اگر شما می گویید امکان ندارد حتماً مقاله زیر را مطالعه نمایید.
مسئولیت پذیری چیست؟ و چه تاثیری بر اعتماد به نفس دارد؟
چند تکنیک ساده زیر به ما کمک می کند تا بتوانیم در اکثر موقعیت ها خشم خود را مدیریت و کنترل کرده و از زیانهای آن به دور باشیم.
تنفس عمیق مهترین روش کنترل عصبانیت ناگهانی
تنفس عمیق بهترین ابزار برای کنترل خشم است به علاوه بسیار بسیار برای سلامتی مفید است و همچنین یکی از راههای دفع مواد زاید از بدن تنفس عمیق است که من در یکی از فصول کتاب جادوی اعتماد به نفس تکنیکهای آن را توضیح داده ام. هنگام عصبانیت تلاش کنید که چند تا نفس عمیق شکمی بکشید و نفس را چند ثانیه در شکم نگه دارید و سپس بازدم انجام دهید. این تکنیک می تواند شما را از هرگونه واکنش سریع و تصمیمات غیرمنطقی و واکنشهای هیجانی بازدارد.
اگر خودتان را ملزم کنید که چندین بار این کار را هنگام عصبانیت انجام دهید در شما تبدیل به عادت شده و شما ناخودآگاه هنگام عصبانی شدن شروع به کشیدن نفسهای عمیق می کنید جالب است مگر نه؟
و مطمئن باشید که همین تکنیک به تنهایی می تواند از بروز نادرست خشم و رفتارهای هیجانی و مخرب جلوگیری کند.
کنترل خشم با انجام یک کار فیزیکی خاص مثل دویدن و یا نرمش
وقتی که از یک شخص یا موقعیت خاص ناراحت هستید تلاش کنید که فوراً و بدون تاخیر حواس خودتان را پرت کرده و تلاش کنید که از موقعیت خارج شوید. مثلاً موقعی که در منزل با همسرتان بحث تان شده است و می بینید که کار دارد به دعوا و عصبانیت می کشد تلاش کنید که فوری از موقعیت خارج شوید و یا یک نرمش خاص را انجام دهید و یا از پله ها بالا و پایین بدوید و از ماشین تان که در حیاط خانه پارک شده است چیزی را بردارید.
زیرا با ورزش و حرکت، هورمون مخرب استرس ( کورتیزول )کاهش می یابد و هورمون اندروفین یا همان هورمون شادی آور آزاد می شود.
نکته مهم: اگر بتوانید فقط و فقط 30-45 ثانیه عصبانیت خود را به تعویق بیندازید عصبانیت خودتان را خیلی خیلی کاهش می دهید و یا شاید حتی دیگر عصبانی نشوید و حتی در صورت عصبانی شدن بتوانید به راحتی آن را کنترل کنید.
مواردی را که در عصبانیت به نزاع و گاهاً حتی به قتل منجر می شود به خاطر یک مسئله جزیی است و عدم مدیریت آن می تواند زیانهای جبران ناپذیری را به ما وارد کند.
مراقبه یکی از بهترین روش های کنترل خشم
اگر شخصی هستید که به دفعات زیاد در طول روز عصبانی می شوید باید حتما مراقبه کردن را تمرین کنید.
مراقبه یک تمرین ذهنی است و با انجام آن می توانیم ذهن مان را هنگام عصبانیت در اسرع وقت و در مدت تنها چند ثانیه آرام کنیم.
نحوه انجام مراقبه برای کنترل خشم
جای راحت و خلوتی را انتخاب کنید، چشم هایتان را ببندید و سپس به صورت آگاهانه به نفس کشیدن خودتان دقت کنید و چگونگی ورود و خروج هوا به داخل ریه هایتان را احساس کنید و در حین انجام این کار تلاش کنید که ذهن خود را آرام نگه دارید و به چیز خاصی فکر نکنید.
اگر افکار مزاحم به مغزتان هجوم آوردند زیاد مقابله نکنید. آرام باشید و به نفس هایتان فکر کنید تا خودشان کم کم از ذهن تان خارج شوند.
اقدامک
روزانه ده دقیقه در یک جای خلوت مراقبه کنید.
مقایسه کردن خود با دیگران
یکی از مسائلی که به شدت روی اعتمادبه نفس ما تاثیر منفی می گذارد مقایسه کردن خود با دیگران است. اتفاقاً امروز یک مشاوره داشتم .مورد مشاوره یک جوان بیست ساله بود که توانسته بود فقط با اراده خودش مواد مخدر را کنار بگذارد و در جایی مشغول به کار شود و یک زندگی جدیدی را شروع کند. اما مرتب خودش را با افراد دیگر و دوستانش مقایسه می کرد. موقعی که به او گفتم دوست من مقایسه حالت را خراب می کند جواب داد آره خیلی
مقایسه کردن خود با دیگران نشانه عزت نفس پایین است.
یادم می آید چند سال پیش دوستی داشتم که مرتب خودش را با من مقایسه می کرد و هر وقت می دید که شرایط من از او بهتر است خودش را به در و دیوار می کوبید و عصبانی می شد.
مقایسه کردن خود با دیگران کار کاملاً اشتباهی است هر کسی شرایط خاص خود را دارد و هر کس باید خودش را با دیروز خودش مقایسه کند
توصیه ای که برای این گروه از افراد دارم این است که اگر از موقعیت فعلی تان راضی هستید یا فکر می کنید موقعیت دیگران بهتر از وضعیت فعلی شماست،مسئولیت پذیر باشید، دست به کار شوید و اوضاع را به نفع خود تغییر دهید.
من یاد گرفتم که هیچکس به فکر ما نیست و این خود ما هستیم که باید زندگی دلخواه خودمان را خلق کنیم.
با عصبانیت و پرخاشگری هم فقط حال خودمان را بد می کنیم و انگیزه و انرژی مان را نابود می کنیم تلاش کنیم مسئولیت پذیر باشیم و معمار سرنوشت خود.
15 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
لطفا کمک ام کنید من یک مقاله دارم راجب پرخاشگری مینویسم
برای نتیجه گیری چه بنویسم؟
درود بر شما دوست عزیز، نمیدونم منظورتون دقیقاً چیه؟
سلام استاد روز بخیر خیلی دوست دارم مدیریت خشم رو باد بگیرم شما اموزشی در این باره دارید من تهیه کنم ،ممنون از شما
درود بر شما و احسنت که در مسیر آموزش هستید و برای رشد و پیشرفت خودتون ارزش قائل هستید معلومه که شم انسان بسیار ارزشمندی هستید
متاسفانه در حال حاضر این دوره موجود نیست ولی دوره کنترل خشم در حال طراحی نهایی است و به زودی ضبط و در وبسایت قرار داده خواهد شد.
سلام و درود بر شما
مطلب بسیار مفید،جامع و کاربردیست و در عین حال ساده و دوست داشتنی و قابل هضم.
خودم از آن لذت بردم و در کلاسهای هفتگی و همچنین خطبه جمعه این مطلب را می گنجانم.
از خداوند متعال آرزوی سربلندی و سرافرازی شما را دارم.
موفق و پیروز باشید.
سلام بزرگوار
خواهش می کنم.
خوشحالیم که مطالب مورد توجه شما قرار گرفته است. و ممنون از اینکه با خردمندی فراوان این مطالب را نشر می دهید.
ما هم برای شما آرزوی موفقیت و سربلندی داریم
سپاسگزاریم
عرض سلام. سپاسگذارم از شما. فکر میکنم امروز صبح که این مطلب رو خوندم بسیار به موقع بود چون ظهری یک جلسه چالشی پیش رو دارم که از همین الان تکنیک های شما رو تمرین میکنم
درود بر شما مهدی عزیز
احسنت به شما که برای حل مسائل خودتان سرچ می کنید،مطالعه می کنید و روی خودتان کار می کنید.
مسلماً با تمرین کردن و با به کارگیری آموزشها می توانیم نتایج دلخواه خودمان را خلق کنیم.
برای تون آرزوی موفقیت می کنیم.
خواهش می کنم محمد عزیز
خوشحالم که مطلب برای تان مفید واقع شده است.
براتون موفقیت های بیشتری را آرزو می کنیم.
متشکرم استاد عزیزم
بسیار جامع و کاربردی بود با روش هایی سادە و موثر
خود من قبل این کە مقالە شما رو بخونم دقیقا خشم خودم را با تنفس های عمیق و پی در پی کاملا کاهش میدادم و الان کە میبینم برای دیگران هم موثرە خوشحالم
سلام روزتون بخیر
متشکرم از مطالب کاربردی وعالی شما ،مخصوصا مطلب اعتماد به نفس …موفق باشید
خواهش می کنم محمد عزیز
خوشحالم که مطلب برای تان مفید واقع شده است.
براتون موفقیت های بیشتری را آرزو می کنیم.
درود بر شما معصومه خانم عزیز
خوشحالیم که مطالب برای شما مفید واقع شده است.
موفق باشید.
بسيااار جامع و كامل و زيبا نوشتيد دقيقا به معضل مهمجامعه و خانواده اشاره فرموديد كه اميدوارم مردم بتوانند با ديدن آموزش هاي لازم در اين زمينه از زندگي لذت بيشتري ببرند
درود بر شما خانم کیانی عزیز
خیلی سپاسگزارم از محبت شما
دقیقاً درست می فرمایید این یک معضل جدی در جامعه است.
امیدوارم که افراد با کار کردن روی خودشان گامی در جهت بهتر شدن زندگیشان بردارند.